De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Anke Dijkhuis

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: eigen archief            

Ze is geboren in de Savorinlohmanlaan in Stad. Na een liefst 43 uur durende bevalling kwam Anke Dijkhuis (31-10-1984) ter wereld. Uitgerekend op de dag dat Indira Gandhi door haar lijfwachten werd vermoord. Als 3-jarige peuter trok Anke naar Leeuwarden omdat pa Roel was benoemd tot voorlichter van CdK Hans Wiegel. Via Eelde en Zwolle belandde ze acht jaar geleden weer in Stad. Anke woont aan de Lage der A en vliegt van hot naar her in samenhang met drie baantjes.           

Ze is eigenaar & grootaandeelhouder van Pank Media, gastvrouw van Doubble U en hoorzorgconsulent van Schoonenberg Hoor Comfort. In vroegere jaren deed ze aan judo en ballet. Tegenwoordig trekt ze van april tot september 's ochtends om zeven uur baantjes in het water van de Papiermolen. "Verder is werken m'n sport". Anke komt niet uit een sportieve familie. "M'n pa heeft wel eens de aftrap verricht van een wedstrijd op Eurovoetbal. Daar was hij jarenlang voorzitter van. Verder kan ik me niets herinneren". Anke volgt bijna alle sporten op de voet en is gastvrouw bij alle thuismatches van FC Groningen.              

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis
Natuurlijk het winnen van de KNVB Beker door FC Groningen ten koste van PEC Zwolle in de Kuip. Ik was erbij met m'n vriendin Annica Tjalma. We gilden, dansten en sprongen. Die hele Kuip trilde gewoon. Het was fantastisch. Helaas kon ik vanwege m'n werk voor Doubble U niet bij de huldiging in het Stadspark zijn. Ik was in Italie.                         

Leukste sport om naar te kijken?
Basketbal en met name Donar. Ik ben er heel vaak geweest. De laatste tijd vanwege m'n werk wat minder vaak. Het is aantrekkelijk vanwege het snelle spel, de altijd prachtige sfeer en de opzwepende muziek. Bovendien zijn er altijd duizenden fans.           

Leukste sport om te doen?
Tegenwoordig zwemmen in alle vroegte. Alle spieren komen dan aan bod. Ik vind het heerlijk en ben ook geen sportschooltiepje. Het zwemmen is ook meestal gezellig met al die oude vrouwtjes en mannetjes.         

Favoriete sporter aller tijden?
Marcus Berg uit z'n periode bij FC Groningen. Toen hij er was gebeurde er wat op het veld. Hij was een aardigheid om naar te kijken en kon gemakkelijk goals maken. Ik heb hem wel eens gesproken en sta nog met Marcus op de foto. Jammer dat hij hier maar zo kortstondig was.              

Grootste ergernis op sportgebied?
Figuren die tijdens EK's en WK's ineens zogenaamd alles blijken te weten van voetbal, maar er nooit of te nimmer komen. Ze doen zich dan in de kroeg groot voor en schreeuwen het hardst. Het zijn gewoon minkukels.        

Beste sportprogramma op televisie?
Nog altijd Studio Sport op zondag van zeven tot acht. Heerlijk met het bord op schoot. Hele wedstrijden vind ik niet interessant. Kijken naar compacte samenvattingen vind ik wel leuk. In vogelvlucht zie je snel de hele handel van het weekend voorbij komen.                 

Beste sportboek?
Ik lees geen sportboeken. Daar heb ik geen tijd voor. Ik lees wel de VI. Vroeger kreeg ik van m'n opa altijd een gulden als ik hem de VI bracht en daarna las ik de verhalen ook. Tegenwoordig deel ik de VI met m'n pa. Helaas geeft hij me geen eurootje.                    

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Ik vind het heel leuk om die sporters te observeren. Hoe ze alkaar opjutten, motiveren om tot prestaties te komen. Prive ben ik meer op mezelf gericht. Tijdens Olympische Spelen volg ik individuen natuurlijk. Sanne Wevers was bij het turnen uiteraard ook van uitzonderlijke klasse.                     

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team geleverd?
Ranomi Kromowidjojo levert al jaren topprestaties en wint Europese titels, wereldtitels en gouden plakken op Olympische Spelen. Alleen in Rio ging het helaas mis. Die hele zwemploeg was de weg helemaal kwijt.                  

Wat is voor jou de sportlocatie van de Stad?
De Groene Kathedraal. Ik werk er al elf jaar en heb telkens een speciaal gevoel als ik er ben. Van buiten is het gewoon een blok beton, maar van binnen uiterst sfeervol. Ik geef ook rondleidingen. Iedere keer weer zijn de mensen onder de indruk.                  

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Met Mariano Bombarda. Toen ik klein was, was ik een groot fan van hem. Ik vond Mariano een goeie speler en prima doelpuntenmaker. Ik sta ook nog met hem op de foto. Ik zou graag van hem willen weten hoe z'n leven verder is verlopen, hoe het nu met hem gaat en of hij nog wel eens terugdenkt aan z'n tijd bij FC Groningen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.