De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Angela Veeger

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: archief Jan Kanning/eigen archief          

Ze heeft een rijk hockeyverleden. Droeg maar liefst 23 jaar als speelster het shirt van GHHC oftewel Groningen. Maakte anderhalf jaar deel uit van het Nederlands team en is nog immer verbonden aan de vereniging van haar leven. Angela Veeger (18-06-1959) is tegenwoordig algemeen manager, trainer/coach van Heren 1 en trainer van jeugdteams aan de Harener Holt. Angela woont aan de diepenring in Stad.          

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De indrukwekkende prestaties van Rutger Smith. Hij is Nederlands recordkampioen kogelstoten en discuswerpen en behaalde veel medailles op grote toernooien. Ik was heel vroeger ook lange afstandloper en liep vaak m'n rondjes in het Stadspark. Dus ik zag Rutger vaak trainen. Ik had er grote bewondering voor. Hij was een topatleet en bovenal een goed mens.           

Leukste sport om naar te kijken?
Dat is een inkoppertje. Natuurlijk hockey. Het is met afstand het leukste spelletje dat er is. Er komt heel veel bij kijken als je hoog wilt spelen. En het is moeilijk met permanent technische uitdagingen. Op hoog niveau en dan bedoel ik in de Hoofdklasse en in Oranje is het ook flitsend.              

Leukste sport om te doen?
Hockey en hardlopen. Ik heb vroeger ook marathons gelopen en aan lange afstandswerk gedaan. Ik vond het heerlijk. Ik voelde me helemaal vrij, was altijd buiten en was altijd ontspannen. Maar ja, toen kwam Gijs van Heumen langs. Hij vroeg me of ik bij Oranje wilde komen. Toen was de keus snel gemaakt. Ik heb helaas alleen maar oefen-interlands gespeeld.              

Favoriete sporter aller tijden?
Johan Cruijff. Hij had een heel bijzondere kijk op sport zowel als speler en als trainer. Cruijff was en is eigenlijk nog steeds een fenomeen. Hij was een prachtige ambassadeur van Nederland en een fenomenaal exportproduct.         

Grootste ergernis op sportgebied?
Het gedrag van sommige voetballers. Gemekker tegen scheidsrechters, schwalbes, het voorwenden van niet bestaande blessures en dat soort zaken. En dat terwijl die gasten toch een van de mooiste beroepen ter wereld hebben. Ze hebben van hun hobby hun beroep kunnen maken.        

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport is de beste was betreft hun verslaggeving. VI vind ik de leukste. Dat is altijd veel lachen. Het is gewoon te vergelijken met geklets in een kroeg. René van der Gijp vind ik het leukst. Hij heeft wel kijk op voetbal en brengt het een en ander vaak op een leuke manier.         

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn heb ik altijd aan in de auto van en naar uitwedstrijden. De verslaggevers zijn bijna altijd razend enthousiast en weten je in een wedstrijd te zuigen. Vroeger hadden we thuis de televisie aan zonder geluid, maar met commentaar van die jongens van Langs de Lijn erbij.         

Beste sportboek?
Ik Johan Cruijff. Prachtig geschreven stories over een grootmeester in optima forma. Een regelrecht fenomeen.           

Teamsport of individuele sport?
Het heeft allebei wel iets. Als ik nu zou moeten kiezen zou ik voor individuele sport gaan. Dat heeft vooral te maken met eigen keuzes. Je kunt zelf bepalen wanneer je wat doet en bent niet afhankelijk van anderen. Teamsport is uiteindelijk wel gezelliger. Maar ja...          

Wat is de sportlocatie van de stad?
De Harener Holt. Het is al tientallen jaren mijn werkterrein. We hebben net een nieuw clubhuis en de kleedkamers zijn grondig gerenoveerd. De club heeft aan de randvoorwaarden voldaan. Nu moeten de dames en heren nog punten gaan pakken.          

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Met degenen die verantwoordelijk zijn voor het sportbeleid in Groningen en Haren. Het is toch van de zotte dat er geen Topsportarena is. Donar en Lycurgus zijn onze paradepaardjes, maar moeten voor hun matches in notabene de Champions League uitwijken naar andere plaatsen omdat MartiniPlaza niet beschikbaar is. Ongehoord. Onze dames hebben zilver gehaald op het NK in de zaal. Zij moeten trainen in Hoogezand en Leek en thuiswedstrijden spelen in Heerenveen. Er moet zo snel mogelijk een Topsportarena komen waarin Donar, Lycurgus, Nic, GIJS, dammers, schakers, handballers, tafeltennissers en wij terecht kunnen voor wedstrijden en trainingen. Pas dan is Groningen een echte Topsportstad.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.