De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Albert Pranger

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Archief Jan Kanning

Hij is van komaf een boerenjongen. Geboren in Musselkanaal (23-09-1965) ging Albert Pranger als opgeschoten jongeling naar de grote stad Groningen om te studeren aan de ASCA, de Sociale Academie. Ook volgde hij enkele post HBO opleidingen. Albert is al vele jaren manager van de Stichting NOVO. Hij woont in de Hoornsemeer en heeft drie kids: Max (18), Birgit (16) en Jasmijn (2). Z'n huidige partner is Erica Boers. Albert heeft gevoetbald bij Musselkanaal, Valthermond en Helpman. Een kapotte knie maakte een einde aan z'n veelbelovende carrière. Sedertdien is z'n grote hobby, volgens eigen zeggen, bier drinken. Albert was jarenlang bestuurslid van Helpman. Tegenwoordig is hij leider/coach van de kersverse kampioen Helpman A3 en barman van dienst bij dezelfde club. Al sinds mensenheugenis is Albert zeer fanatiek supporter en seizoenkaarthouder van FC Groningen.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De Europa Cupwedstrijd Fiorentina-FC Groningen. Wereldgoal Erik Nevland. Het werd 1-1 en daarna pennels. Marnix Kolder en Yevgeni Levchenko misten. We lagen er dus uit. Toch was het een fantastische belevenis in een vol uitvak. En de terugweg verliep ook niet helemaal soepel. Ik reed in de vette Citroën van m'n maat Berrie. We raasden met 180 kilometer over de Autobahn. Ik heb die wagen tegen de vangrail gezet. De handel was totall los. Berrie was not amused.

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal zit het hele leven in. Techniek, tactiek, ballet, poëzie, politiek. Voetbal brengt heel veel teweeg. Neem de dvd 'Uno momento dado' over Johan Cruijff. Onbeschrijfelijke taferelen in Catalonië en ver daarbuiten. Voetbal brengt miljarden mensen op de been zowel actief als passief.

Leukste sport om te doen?
Voetbal en tennis. Heel jammer dat ik het zelf niet meer kan. Het is ook leuk om te zien hoe een team kan groeien. Vorig seizoen hadden we bij Helpman B1 een enthousiaste en jonge trainer. Het was eerder helemaal niets en toen kwam de ommekeer. Uiteindelijk deden we nog lang mee om het kampioenschap.

Favoriete sporter aller tijden?
Ik zou fenomenale voetballers als Cruijff, Van Basten, Pele, Maradonna, Messi kunnen noemen, maar doe het niet. Ik heb twee favorieten van m'n eigen club, Erwin Koeman en Harris Huizingh. Erwin was technisch en tactisch geweldig en beschikte over scorend vermogen. Ook was z'n instelling formidabel. Harris was een bovenaardse kopper en kon ook uitstekend voetballen.

Grootste ergernis op sportgebied?
Dat FC Groningen zo snel goeie spelers kwijtraakt. Er zijn simpelweg te weinig goeie sponsoren. Sponsoren binnen halen lukt ze op de een of andere manier niet. Ook mis ik regelmatig bij de spelers een over-mijn-lijk mentaliteit. We missen type's als Johan Neeskens.

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Voetbal vind ik goed en die jongens en meiden van FOX Sports zijn ook oké. Analyses van Co Adriaanse vind ik veruit het best. Hij weet ook goed te relativeren. Die Jan Mulder zit er alleen maar bij voor poëzie.

Beste sportboek?
De dronken rechtsbuiten van Herman Sandman. Verhalen uit het amateurvoetbal. Verschillende stukkies klopten als een bus omdat ik er zelf bij was geweest. Herman kan prachtig schrijven.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
De vrije trap van Ronald Koeman namens Barcelona in de finale Europa Cup op Wembley tegen Sampdoria. Door die goal won Barcelona. Coach was Johan Cruijff. Ik zie hem nog over de reclameborden springen. Nou ja, springen. Hij brak bijna z'n benen. Op twee komt de goal van Arjen Robben voor Bayern Munchen in de met 2-1 gewonnen Champions League finale tegen Borussia Dortmund. Ronald en Arjen zijn Groningse fenomenen. Ik heb Arjen nog zien debuteren in het Oosterpark. Wat een loopbaan. FC Groningen, PSV, Chelsea, Real Madrid, Bayern Munchen. Formidabel.

Beste sportcommentator?
Leo Oldenburger. Uitstekende analyses en niet steeds van...Klaas speelt de bal naar Piet en Piet speelt de bal naar Frits. Dat zien we natuurlijk zelf wel. Sierd de Vos staat met Leo op de eerste plaats. Hij geeft commentaar met heel veel humor. 'Koekkoek' is z'n handelsmerk. En hij geeft voorlichting over kroegen, restaurantjes en van alles en nog wat in Barcelona en Madrid.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Elk sportveld of sportlocatie heeft iets moois. Het is altijd een genot om naar sportwedstrijden te gaan. Altijd een andere entourage en sfeer. Ik geniet vooral van jeugd. Sport en bewegen is ook super belangrijk.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Ranomi Kromowidjojo. Fantastisch die twee Olympische titels vier jaar geleden in Londen en in augustus in Rio gaat ze weer helemaal los. En in m'n keuze speelt natuurlijk mee dat Ranomi gewoon een lekker ding is. Dat mag ik toch wel vinden?


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.