Uitverkocht Euroborg beleeft terugkeer

Foto’s: © Orange Pictures

Het was in vele opzichten een historische middag in Groningen. Zondag 13 september heeft alles in zich om de boeken in te gaan als zo’n wedstrijd waar over twintig jaar 20.000 toeschouwers vertellen dat ze er zelf bij waren, in het stadion. Door alle corona-maatregelen kunnen slechts 6.049 FC-supporters dat met recht claimen. Ze waren erbij op die zonnige zondagnazomernamiddag.

Keurig op anderhalve meter van elkaar en voor het eerst ook uitsluitend zittend als getuige van de terugkeer van clubheld Arjen Robben. 6.706 dagen daarvoor, op 5 mei 2002, werd hij op Spangen vervangen door Joost Broerse. Het was de opmaat naar een loopbaan vol hoogtepunten in Brabant, Engeland, Spanje en Duitsland. De titel werden aan elkaar geregen. Liefst 17 seizoenen op rij speelde hij groepsfase Champions League, met de winst bij Bayern München als absolute hoofdprijs. De 96 A-interlands met Oranje voerden hem langs memorabele eindtoernooien. En na een jaartje in de luwte in Beieren vond Robben de tijd rijp om terug te keren naar zijn Stad.

Een geweldig spandoek hing over de balustrade van de Noordtribune op hem te wachten toen hij terugkeerde om kwart voor vijf op die memorabele middag. Na de prachtige treffer in de oefenwedstrijd tegen Arminia Bielefeld van een week eerder, waren de verwachtingen hooggespannen. Zou Robben de defensie van zijn voormalige club PSV kunnen laten wankelen? Het mocht niet zo zijn. Na 29 minuten ging Robben er bij zitten, gooide hij zijn benen in de lucht en werd zijn vervanger zonder warming-up binnen de lijnen gebracht. Zijn naam? Tomas Suslov, geboren op 7 juni 2002 in Slowakije, ruim een maand nadat Robben zijn vorige officiële wedstrijd in het groen-wit speelde.

FC Groningen was heel even van de leg en kreeg nog voor de pauze een tegentreffer te verwerken (0-1). Na de thee kwam de thuisploeg gretig uit de startblokken en dwong het een verdiende gelijkmaker af. De goalgetter? Tomas Suslov, juist de vervanger van Robben. Na nog een PSV-goal leek de wedstrijd te worden beslist toen de Eindhovenaren ook nog een strafschop te nemen kregen. Doelman Sergio Padt keerde echter de bal en zag hoe een viervoudige wissel (een Eredivisie-noviteit voor Danny Buijs) nog heel even hoop bracht op een tweede gelijkmaker. Zes minuten duurde het slotoffensief dat tot gevolg had dat er toch flinke opwinding ontstond op de tribunes. Drie minuten voor tijd was het echter over en uit voor de Groningers. En zo ging 189 dagen na dato (destijds 0-1) PSV er opnieuw met de punten vandoor.

De tweede helft van de wedstrijd bood zowel voor de beleving in het stadion als voor de sportieve verwachtingen echter veel hoop. Ook zonder Robben heeft FC Groningen aanvallend zeer veel verschillende en verfrissende opties. Het middenveld bleef prima op de been, alleen in de achterste linie is het gemis van het kwartet Zeefuik-Te Wierik-Memisevic-Warmerdam wel duidelijk. Al was de voorhoede van tegenstander PSV ook wel meteen van ‘Europees’ niveau. In de uitwedstrijden tegen ADO Den Haag en FC Twente zal moeten blijken of er nog voor dinsdag 6 oktober meer gerichte versterkingen moeten worden ingepast bij de Trots van het Noorden.