Roel Boomstra loopt titel mis

Door Jan A. Van der Veen
Fotoserie: Feiko van der Veen

De geest van Alfred Hitchcock waarde vrijdag om 20u00 rond in de statige raadszaal van het stadhuis in Harlingen gedurende de fascinerende ontknoping van het NK Dammen. De hoofdrolspelers waren Stadjer&oud-wereldkampioen Roel Boomstra en 6-voudig Nederlands kampioen Alekxander Baljakin. Zij moesten in een barrage uitmaken wie er met de titel vandoor zou gaan. Na een remise in de eerste match van 15 minuten maakte Boomstra in de tweede match een foutje. Een remise kwam opnieuw tot stand doch Baljakin sleepte een plusje uit het vuur en en eigende zixh de titel toe.

Terwijl z'n teammaatjes van Hijken DTC en tevens stadgenoten Wouter Sipma, Wouter Wolff en Nick Hoving alsmede oud-Sappemeerster Jos Stokkel hun armen van ontzetting in de lucht hieven zat de dodelijk vermoeide Boomstra hoofdschuddend achter het bord na het mislopen van z'n derde nationale titel. Hij ontving korte tijd later alom complimenten voor z'n wederopstanding na een beroerd verlopen WK in 2017. In technisch opzicht speelde Boomstra op het NK de beste partijen. Vijf triomfen en acht remises brachten hem een ongeslagen status. Maar ja, geen titel en daar draaide het allemaal om.

Wellicht heeft z'n performance voor onrust gezorgd in het hoofd van Alexander Schwarzmann, die analist was in Harlingen. Boomstra is in december uitdager van de Russische wereldkampioen in een tweekamp, die vrijwel zeker in Nederland wordt gespeeld. Mogelijk is ook Groningen speelstad. De kans is dan aannemelijk dat Boomstra z'n toch al indrukwekkende erelijst wordt uitgebreid met een tweede wereldtitel. Die erelijst is: NK in 2012 en 2015. EK in 2014. WK in 2016. Goud World Mind Sports Games 2012. EK Junioren in 2010. WK Junioren in 2010. Goud met Oranje EK 2016.