Lycurgus krijgt ze links en rechts om de oren

Tekst: Dick Heuvelman
Foto's: (c) Jan Kanning

De volleyballers van Abiant/Lycurgus mochten gisteren hun kunsten weer eens vertonen in MartiniPlaza. Een aangename ambiance, met zo'n 1.500 toeschouwers als decorum, kon de Groninger landskampioen echter niet inspireren tot grootse daden. De mannen van coach Arjan Taaij kregen de ballen links en rechts om hun oren geslagen door het internationale gezelschap, dat onder Zwitserse vlag superieur was in de return voor de CEV Cup.

Na twee sets hadden de gasten Lindaren Volley Amriswil, zoals de club officieel heet, de zaak al beslist. De setstanden spraken boekdelen (20-25 en 15-25). De Lycurgianen werden onder aanvoering van de Amriswil-kanonnen van dienst, de Nederlander Ewoud Gommans en de Zwitser Jovan Djokic, rigoureus van het veld gemept. Aan Groninger zijde kon Wytze Kooistra, zij het slechts bij vlagen, de Zwitserse aanvalsmachine met gelijke munt terugbetalen.

Binnen een uur had Amriswil de hoop van Lycurgus op een revanche voor 3-1 geleden nederlaag in de uitwedstrijd genadeloos de bodem ingeslagen. Het klassenverschil was overduidelijk. Dat was ook geen wonder gezien de budgetten waarover beide clubs de beschikking hebben. Moet Lycurgus het op jaarbasis doen met een slordige 400.000 euro's, Amriswil heeft een begroting die tot het drievoudige reikt: 1.2 miljoen.

Dat financiƫle verschil maakte duidelijk dat Lycurgus op het Europese podium het nog steeds moet doen met een marginale rol. Pas toen de Nederlandse coach van Amriswil, oud-international Marco Klok, zijn tweede garnituur flink wat speeltijd gunde, kreeg Lycurgus de alle gelegenheid in de derde set een kruimel (25-13 setwinst) op te pikken. Voor wat het waard was. Want in de vierde set maakte Amriswil het karwei in MartiniPlaza alsnog op gepaste wijze af: 1-3 via 21-25.