Donar knalt weer verder

FOTO'S: (c) Arnold Meijer!
Datum: woensdag 7 maart 2018

Donar heeft dinsdagavond in een uitverkocht MartiniPlaza een fikse stap gezet in de richting van de kwartfinales van de FIBA Europe Cup. De ploeg van coach Erik Braal begon zeer stroef, maar kwam rond de klok van half acht flink op stoom en liet de Roemeense tegenstander achter zich als een gemiddeld DBL-team. Het niveau benaderde de bijna perfecte wedstrijd die Donar eerder dit seizoen speelde tegen het Cypriotische Keravnos, toen een 109-69 werd neergezet.

Nu was 103-76 de magistrale eindstand, die de return op woensdag 14 maart feitelijk een formaliteit maakt. Met name Brandyn Curry, Drago Pasalic en Teddy Gipson namen hun team bij de hand en schreven de termen ‘FLOW’ en ‘ZONE’ met hoofdletters op het parket. Ook Evan Bruinsma, eerder nog de gebeten hond bij deze oude bekende, hield het hoofd supercool en knalde de Oost-Europese muur vakkundig stuk. De vijftien rake driepunters waren een staaltje machtsvertoon van de bovenste plank in de haast onverwinnelijke sfeer van MartiniPlaza.

Voor de vierde keer binnen ruim een jaar scoorde Donar meer dan 4.000 toeschouwers bij een Europese thuiswedstrijd. Een aantal dat tot dusver ook tot een 100% winstresultaat heeft geleid. Het ‘opgeven’ van het thuisvoordeel heeft voor Donar dus uitstekend uitgepakt. Een kwartfinale met Oostende in de tweede helft van deze maand lonkt. Net als een recordaantal van 11 of 12 wedstrijden binnen de maand maart. De March Madness is losgebarsten.

En passant brak Donar nog wat nationale record in Europese clubtoernooien. Voor het eerst sinds 2009 (toen Amsterdam) kwam er weer een club in de kwartfinale. De 19 en volgende week 20 Europese wedstrijden zijn al een seizoenrecord, dat maximaal kan oplopen tot liefst 26. De elf Europese zeges zijn ongeëvenaard, net als overigens de zeven nederlagen in één jaargang. Den Helder, Den Bosch en Nijmegen zijn in dat opzicht was records armer.

Met het lonken van de kwartfinale lonkt overigens ook een flink luxeprobleem gezien de overvolle nationale competitie die liefst 32 ontmoetingen telt en waarvan Donar er nog dertien voor de kiezen krijgt, te beginnen met donderdag; Rotterdam-thuis. De bekerfinale wordt zondag 25 maart gespeeld tegen waarschijnlijk Leiden. En nadat alle rookwolken zijn opgetrokken zal Donar zich eind april opmaken voor de play-offs, waarin minimaal acht duels tot de titel moeten leiden. Kortom, ook april en mei zullen nog handenvol beslissende wedstrijden gespeeld worden!