SiS Award 2018: Suzanne Schulting

Door Jan A. Van der Veen
9 oktober 2018
Fotoserie: Feiko van der Veen

Zoals de traditie wil vormde de uitreiking van de Sport in Stad Award 2017/2018 het hoogtepunt van de viering van het vierjarig bestaan van deze site in ons illuster stamcafé de Wolthoorn. Natuurlijk stonden als altijd Donar en Lycurgus vanwege hun formidabele prestaties op de shortlist van de wakkere bestuurders Martijn van der Veen en Bas Kammenga. Ook wereldkampioene kickboksen Sarèl de Jong was hot bij de hooggeplaatste functionarissen. Toch waren zij tenslotte kansloos voor de mini-uitvoering van de Martinitoren, het uithangbord van onze prachtige Stad. Een klaterend applaus volgde nadat preses Van der Veen met overslaande stem kraaide dat Suzanne Schulting de winnaar was geworden. Zij, verwekt op een vakantietrip in Venezuela en geboren in het UMCG, bemachtigde eerder dit jaar op de Olympische Spelen in Zuid-Korea de titel op de 1000 meter Short Track en veroverde met Oranje ook nog even brons op de aflossing. De destijds pas 20-jarige young lady bracht het hele land in vervoering.

Wegens sportieve verplichtingen kon Suzanne de Award helaas niet in ontvangst nemen. Ze had evenwel een waardig plaatsvervanger geregeld. Vader Jan, ooit een begenadigd linkspoot van voetbalclub Heerenveen en oud-trainer van BV Veendam, nam de felicitaties en Award met een lach van oor-tot-oor in ontvangst. Apetrots uiteraard zoals een vader betaamt. Jan onthulde dat hij er niet bij was in Zuid-Korea vanwege de poet, z'n oppasrol in samenhang met z'n twee andere dochters en de verzorging van z'n twee honden. Natuurlijk had hij de races van Suzanne gezien. Z'n prachtige villa in Uilesprong nabij Tijnje stond te trillen op haar grondvesten gedurende zijn emotionele ererondes door de toko na de formidabele prestaties van z'n oudste dochter in het land der spleetogen. Jan moest traantjes weg pinken en kwam vervolgens in een soort van Achtbaan terecht met optredens in radio- en tv-programma's. Jan is nog immer de Jan uit vroeger jaren. Ooit riep hij in z'n periode bij BV Veendam z'n baas Henk Nienhuis publiekelijk rot de orde. Toen Nienhuis vanaf de tribune weer eens allerlei woeste kreten ventileerde draaide Jan zich demonstratief om en riep met zeer luide stem 'Hou toch eens je kop man'. Dit is geen geintje. Ik was er namelijk getuige van.

U zult begrijpen dat Jan Schulting in opperbeste stemming was temeer omdat hij ook nog even vergeleken werd met de legendarische voetballer Gunther Netzer van Borussia Mönchengladbach en het Duits elftal. Jan met ruim 300 matches in het betaalde voetbal achter z'n naam, knikte instemmend tijdens de mooie woorden van tafeltennisgoeroe Jan Vlieg, die in vroeger jaren fan was van die eigenzinnige voetballer. Jan en Jan vielen elkaar nog net niet in de armen. Jan Vlieg vervulde met z'n bijkans even vermaarde broertje Anne ook een formidabel optreden vol met anekdotes over het Midstars van 1999 als landskampioen en het huidige Midstars dat onder de naam Klimaatgroep/Stars hoopt terug te keren in de Eredivisie. De derde meesterverteller was Henri van Voorn, die al ruim 50 jaar verslaggever drafsport is en tevens columnist van Sport in Stad. Donderdag kunt u een column van zijn hand lezen over de legendarische Stadjer Jerome Winsser alias The King. Al met al was sprake van een zeer genoeglijk avondje afgesloten met de woorden van preses Martijn van der Veen 'Er is ook een Sportpartij in Stad. Daar kunt u in november op stemmen'. Een klaterend applaus volgde!