Oranje boven in MartiniPlaza

In MartiniPlaza hebben de Orange Lions zich donderdagavond voor de tweede keer binnen vijf jaar bij de beste 24 landen van Europa geschaard. Een 77-52 zege was voor de mannen van bondscoach Toon van Helfteren voldoende voor plaatsing in de tweede groepsfase waar WK-tickets te verdienen zijn voor het toernooi van 2019 in China. Na een sterk openingskwart (22-12) was het tweede kwart van bedenkelijk niveau (11-12), maar was de marge met een 33-24 tussenstand al hoog genoeg om plaatsing veilig te stellen.

Met een ontspannen derde (23-15) en vierde kwart (21-13) en enkele spetterende dunks brachten de Oranje-mannen een groot deel van de 1.844 fans op de banken. Man van de wedstrijd was Thomas van der Mars met 15 punten. Ook Yannick Franke deed met 18 punten ook een flinke duit in het zakje. Worthy de Jong knalde 13 punten binnen. Roland Schaftenaar en Charlon Kloof pakten elk 6 punten. Shane Hammink en Groninger Arvin Slagter brachten 5 duiten in het laatje. Stefan Wessels en Nick Oudendag met elk vier punten en Leon Williams met één punt waren de overige Nederlandse met punten.

De tweede overwinning in vijf ontmoetingen leverde Oranje een plek op in de volgende fase die zich in september en november van dit jaar en februari 2019 afspeelt. Italië en de winnaar van Roemenië-Kroatië plaatsen zich net als Litouwen, Polen en Hongarije voor de volgende groepsfase. Daarin zijn Italië en Litouwen de favorieten en zullen de overige vier ploegen strijden om het derde ticket voor het WK in China. Komende zondag om 18.00 uur kan Oranje een volgende stap zetten richting de tweede WK-deelname in de historie, na het WK van 1986 in Spanje. Het resultaat tegen Italië telt namelijk mee in de volgende fase van het toernooi.