Nic. sluit seizoen af met bekerverlies

Door Jan A. Van der Veen
13 juni 2018
Fotoserie: Diann Flokstra

De korfballers van Nic. hebben een bewogen seizoen in Zuidlaren afgesloten met een vette 33-17 nederlaag om de Jan Mulder beker versus Leagueclub LDODK uit Gorredijk. Bij rust koekeloerden de Stadjers al tegen een onoverbrugbare achterstand aan: 18-6. Degradatie uit de Hoofdklaase zaal, degradatie uit de Hoofdklasse veld en nu dus kopjeonder in de bekerfinale. Trieste belevenissen voor de goed willende doch kwaliteitsarme selectie. Het is het gevolg van het vertrek de laatste jaren van velen. Nic. kan simpel gezegd niet opboksen tegen kapitaalkrachtiger clubs.

Zo acteerden bijvoorbeeld bij LDODK drie oud-Nic'ers. Diana van der Vorst en Friso Boode wierpen de bal met de regelmaat van een chronometer in de korf, terwijl Jong Oranje-captain Tim Flokstra een half wedstrijdje mocht meedoen na een blessure. En op de bok bij de Friezen en import-Friezen zat Henk Jan Mulder, ook al afkomstig van Nic. Voor hem was het winnen van de beker van emotionele aard. De trofee is vernoemd naar z'n vader Jan. Mulder krijgt het volgend seizoen assistentie van Jan Jouke Flokstra. De huidige coach van Nic. was er in Zuidlaren niet bij wegens een werktripje naar Denemarken. Z'n assistent Thomas Echten nam de honneurs waar.

De toekomst van de ooit zo groen-witte trots is ongewis. Zeker zes spelers gaan foetsie. Mogelijk kan de nieuwe coach Kees Vlietstra nog enkele talentjes verleiden om voor zijn cluppie te gaan spelen, maar acteren in de Overgangsklasse, het derde niveau in korfballand is zeker geen pre. Vooralsnog lijkt het er op dat de bondscoach van Jong Oranje een helse klus staat te wachten met voornamelijk girls en boys uit de tweede selectie. Feitelijk moet Nic. vanaf de bodem weer opgebouwd worden.