Bijrol Groningers op Festival

Door Jan A. Van der Veen
3 januari 2018

De Groningse grootmeesters Sergei Tiviakov en Sipke Ernst alsmede aankomend grootmeester Lucas van Foreest hebben het traditionele Schaakfestival in 'hun' Stad niet met een vette buit kunnen afsluiten. Tiviakov finishte na 9 ronden in het Sportcentrum RUG&Hanze op het Zernikecomplex teleurstellend als gedeeld 6e met 6 punten. Ernst eindigde als 13e met 5,5 punten en Van Foreest werd 18e met ook 5,5 punten. Veelzeggend was de opmerking van de 16-jarige Van Foreest 'Ik was incompetent'. Zelfkennis siert de mens!

Van de 11 grootmeesters in de A-groep met 62 deelnemers was Benjamin Bok de sterkste en slimste. Hij vergaarde evenals de Israelier Evgeny Postny 7 punten. Op grond van weerstandspunten mocht Bok de hoofdprijs in ontvangst nemen. Drie jongeheren deelden de 3e plaats met 6,5 punten: de Russen Maxim Turov en Alexey Kislinsky alsmede Stefan Kuipers. Opvallend was het debuut van de pas 10-jarige Machteld van Foreest, regerend Nederlands kampioen tm 12. Zij blies in de laatste twee ronden haar tegenstrevers omver en finishte tenslotte op 3 punten.

Lucas van Foreest kan later deze maand z'n gram halen in de Challenger groep van het vermaarde Tata Steel Chess-toernooi in Wijk aan Zee. Ook z'n grote broer Jorden (18) heeft een startbewijs voor dezelfde groep. De echt grote schaaksterren van de hoofdgroep komen overigens ook naar Groningen. Op woensdag 24 januari is het Academiegebouw van de RUG in de Broerstraat het strijdtoneel van een rondje Tata Steel Chess.

De Fotoserie is tot stand gekomen via de lens van onze onvolprezen Bart Beijer waarvoor onze diepe dank!