Groningen Topsportstad!

Door: Jan A. Van der Veen

Het spel is in sportief opzicht al weer ruim zes maanden op de wagen in Stad en Ommeland! Stadjer Roel Boomstra bemachtigde voor de tweede maal de wereldtitel Dammen in een tweekamp ten koste van de Russische titelverdediger Alexander Schwarzman, die na afloop onder grote hilariteit een kwinkslag uitdeelde: 'I think the people have to control Boomstra on doping'. Verderop in 2019 gaat Boomstra z'n titel al weer verdedigen gedurende een reguliere titelstrijd in Ivoorkust. En Boomstra veroverde met Hijken DTC voor de derde maal het landskampioenschap met o.a. de Stadjers Wouter Sipma, Wouter Wolff, Martin Dolfing alsmede Bafloër Auke Scholma.

De In het UMCG in Stad geboren en enige tijd in Hoogezand wonende Suzanne Schulting deed een flinke graai in de titelpot op het EK Short Track. Maar liefst vier titels vielen haar ten deel: EK Overall, EK 1500 meter, EK 3000 meter, EK Relay met Oranje. En ook op het WK schitterde the golden lady met drie titels: WK Overall, WK 1000 meter, WK 3000 meter. Bovendien veroverde Schulting maar liefst drie eindklassementen World Cups: 1000m, 1500m en met Oranje de aflossing.

De aan de RUG studerende en in Stad wonende Letitia de Jong behaalde met Oranje de wereldtitel Teamsprint op het WK Afstanden. En tien procent Groninger Marcel Bosker, hij woonde enkele jaren in een gastgezin in Ten Boer en scheuvelde voor RTC Noord/iSkate, veroverde op het WK Afstanden de wereldtitel met Oranje op de ploegenachtervolging. Louis Hollaar pakte de titel op de 1500 meter NK neo-senioren. Sjoerd den Hertog wint voor de tweede maal op rij de Marathon Cup.

Thijmen Kupers bemachtigde voor de elfde maal het NK 800 meter, ditmaal Indoor. Z'n verloofde Suzanne Voorrips maakte het feestje van Team 4Mijl helemaal compleet met haar eerste titel 800 meter Indoor. Jorinde van Klinken van Groningen Atletiek behaalde op het NK Indoor twee titels met de kogel bij de grote ladies en bij de A-junioren. Ook werd zij NK Outdoor Junioren Kogelstoten, Kogelslingeren en Discuswerpen. Haar clubgenoot Kasbeen Miran veroverde de titel 400 meter A-junioren. Elisa de Jong liet zich kronen tot NK Korte Cross. Paulien Snijder van Judoschool Veendam vergaarde goud op de European Cup. Haar clubgenootje Marit Kamps liet zich kronen tot NK u21.

De zaalvoetballende ladies van Drs Vijfje uit Stad schreven historie door het veroveren van de KNVB-beker. En de ijshockeyladies Femke Bakker en Maree Dijkema werden wereldkampioen icdivisie 1B olv geboren&getogen Stadjer&bondscoach Joep Franke. Arjen Robben behaalde met Bayern Munchen de landstitel en de beker. Lois Abbingh werd met Rostov-Don landskampioen en veroverde de beker. Marten Luiten vergaarde de titel Dressuur Junioren. Tim Flokstra, Friso Boodem Diana vd Vorst en Jan Jouke Flokstra (ass. coach) werden met LDODK kampioen van de Ereklasse A. En Tim Flokstra, Lieneke Pries, Eline Haan, Patrick Hindriks, Shay Conroy (coach) behaalden met LDODK het NK reserve Ereklasse.

Roeilady Ymkje Clevering kon zich laten kronen tot Europees kampioen dubbel-vier en werd NK in de vier-zonder. De dubbel-vier mannen verwierf ook de Europese titel onder regie van de Groningse bondscoach Mark Emke. Iris Horstenbach veroverde twee titels: NK lichte dubbel-vier en lichte dubbel-twee. Marloes Oldenburg werd NK met de Acht. Sophie Souer behaalde de titel (NK) met de dubbel-vier. Willem van Soest en Ties Talsma lieten zich kronen tot NK met de Acht. Hanna vd Sluis werd NK dubbel-vier Junioren. Felix Mebius veroverde bij de Junioren het NK met de Acht. Zeiler Mark Immenga werd NK in de Splash. Kickbokser Sarel de Jong prolongeerde haar wereldtitel in de klasse tot 64 kg.

Schaakster Jozefina Paulet bemachtigde de Nederlandse titel. En schaker Lucas van Foreest veroverde de titel ten koste van z'n broeder Jorden. De teller staat nu op 45 titels! Groningse topsporters en supertalenten zullen in 2019 overigens flink aan de bak moeten nadat in 2018 maar liefst een recordaantal van 89 titels zijn binnen geharkt. En garde!


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.