Groningen Topsportstad!

Door: Jan A. Van der Veen

Het spel is in sportief opzicht onmiddellijk al weer op de wagen in Stad en Ommeland! Stadjer Roel Boomstra bemachtigde voor de tweede maal de wereldtitel Dammen in een tweekamp ten koste van de Russische titelverdediger Alexander Schwarzman, die na afloop onder grote hilariteit een kwinkslag uitdeelde: 'I think the people have to control Boomstra on doping'.

Verderop in 2019 gaat Boomstra z'n titel al weer verdedigen gedurende een reguliere titelstrijd in Ivoorkust. En Boomstra veroverde met Hijken DTC voor de derde maal het landskampioenschap met oa de Stadjers Wouter Sipma, Wouter Wolff, Martin Dolfing alsmede Bafloer Auke Scholma.

De In het UMCG in Stad geboren en enige tijd in Hoogezand wonende Suzanne Schulting deed een flinke graai in de titelpot op het EK Short Track. Maar liefst vier titels vielen haar ten deel: EK Overall, EK 1500 meter, EK 3000 meter, EK Relay met Oranje. Die fraaie results doen haar smaken naar meer op het WK. Bovendien veroverde Schulting maar liefst drie eindklassementen World Cups: 1000m, 1500m en met Oranje de aflossing.

De aan de RUG studerende en in Stad wonende Letitia de Jong behaalde met Oranje de wereldtitel Teamsprint op het WK Afstanden. En tien procent Groninger Marcel Bosker, hij woonde enkele jaren in een gastgezin in Ten Boer en scheuvelde voor RTC Noord/iSkate, veroverde op het WK Afstanden de wereldtitel met Oranje op de ploegenachtervolging.

Thijmen Kupers bemachtigde voor de elfde maal het NK 800 meter, ditmaal Indoor. Z'n verloofde Suzanne Voorrips maakte het feestje van Team 4Mijl helemaal compleet met haar eerste titel 800 meter Indoor. Jorinde van Klinken van Groningen Atletiek behaalde op het NK Indoor twee titels met de kogel bij de grote ladies en bij de A-junioren. Haar clubgenoot Kasbeen Miran veroverde de titel 400 meter A-junioren. Paulien Snijder van Judoschool Veendam vergaarde goud op de European Cup. De teller staat nu op 17 titels.

Groningse topsporters en supertalenten zullen in 2019 overigens flink aan de bak moeten nadat in 2018 maar liefst een recordaantal van 89 titels zijn binnen geharkt. En garde!


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.