Groningen Topsportstad!

Door: Jan A. Van der Veen

Het spel is in sportief opzicht al weer negen maanden op de wagen in Stad en Ommeland! Stadjer Roel Boomstra bemachtigde voor de tweede maal de wereldtitel Dammen in een tweekamp ten koste van de Russische titelverdediger Alexander Schwarzman, die na afloop onder grote hilariteit een kwinkslag uitdeelde: 'I think the people have to control Boomstra on doping'. En Boomstra veroverde met Hijken DTC voor de derde maal het landskampioenschap met o.a. de Stadjers Wouter Sipma, Wouter Wolff, Martin Dolfing alsmede Bafloër Auke Scholma. Nick Waterink legde beslag op het Dutch Open.

De In het UMCG in Stad geboren en enige tijd in Hoogezand wonende Suzanne Schulting deed een flinke graai in de titelpot op het EK Short Track. Maar liefst vier titels vielen haar ten deel: EK Overall, EK 1500 meter, EK 3000 meter, EK Relay met Oranje. En ook op het WK schitterde the golden lady met drie titels: WK Overall, WK 1000 meter, WK 3000 meter. Bovendien veroverde Schulting maar liefst drie eindklassementen World Cups: 1000m, 1500m en met Oranje de aflossing.

De aan de RUG studerende en in Stad wonende Letitia de Jong behaalde met Oranje de wereldtitel Teamsprint op het WK Afstanden. En tien procent Groninger Marcel Bosker, hij woonde enkele jaren in een gastgezin in Ten Boer en scheuvelde voor RTC Noord/iSkate, veroverde op het WK Afstanden de wereldtitel met Oranje op de ploegenachtervolging. Louis Hollaar pakte de titel op de 1500 meter NK neo-senioren. Sjoerd den Hertog wint voor de tweede maal op rij de Marathon Cup.

Thijmen Kupers bemachtigde voor de elfde maal het NK 800 meter, ditmaal Indoor. Z'n verloofde Suzanne Voorrips maakte het feestje van Team 4Mijl helemaal compleet met haar eerste titel 800 meter Indoor. Wendy Koolhaas was superieur op het NK kogelslingeren. Jorinde van Klinken van Groningen Atletiek veroverde de Europese titel kogelslingeren Junioren en behaalde op het NK Indoor twee titels met de kogel bij de grote ladies en bij de A-junioren. Ook werd zij NK Outdoor Junioren Kogelstoten, Kogelslingeren en Discuswerpen. Haar clubgenoot Kasbeen Miran veroverde de titel 400 meter A-junioren. Elisa de Jong liet zich kronen tot NK Korte Cross. Hinke Schokker veroverde wederom het NK 100 km. Ladies Groningen Atletiek promoveerden naar de Eredivisie. Paulien Snijder van Judoschool Veendam vergaarde goud op de European Cup. Haar clubgenootje Marit Kamps liet zich kronen tot NK u21.

De zaalvoetballende ladies van Drs. Vijfje uit Stad schreven historie door het veroveren van de KNVB-beker. Coach Teuny Bosma werd gekroond tot de beste coach van het seizoen. International Vesna Veltrop was overgelukkig met de titel beste speelster Eredivisie. En de ijshockeyladies Femke Bakker en Maree Dijkema werden wereldkampioen Divisie 1B o.l.v. geboren en getogen Stadjer en bondscoach Joep Franke. Arjen Robben behaalde met Bayern München de landstitel en de beker. Lois Abbingh werd met Rostov-Don landskampioen en veroverde de beker. Marten Luiten vergaarde de titel Dressuur Junioren en de KNHS Cup. Tim Flokstra, Friso Boodem Diana van der Vorst en Jan Jouke Flokstra (assistent-coach) werden met LDODK kampioen van de Ereklasse A. En Tim Flokstra, Lieneke Pries, Eline Haan, Patrick Hindriks, Shay Conroy (coach) behaalden met LDODK het NK reserve Ereklasse.

Roeilady Ymkje Clevering kon zich laten kronen tot Europees kampioen dubbel-vier en werd NK in de vier-zonder. De dubbel-vier mannen verwierf de wereldtitel en de Europese titel onder regie van de Groningse bondscoach Mark Emke. Iris Horstenbach veroverde twee titels: NK lichte dubbel-vier en lichte dubbel-twee. Marloes Oldenburg werd NK met de Acht. Sophie Souer behaalde de titel (NK) met de dubbel-vier. Willem van Soest en Ties Talsma lieten zich kronen tot NK met de Acht. Hanna van der Sluis werd NK dubbel-vier Junioren. Felix Mebius veroverde bij de Junioren het NK met de Acht. Zeiler Mark Immenga werd NK in de Splash. Kickbokser Sarèl de Jong prolongeerde haar wereldtitel in de klasse tot 64 kg.

Schaakster Jozefina Paulet bemachtigde de Nederlandse titel. En schaker Lucas van Foreest veroverde de titel ten koste van z'n broeder Jorden. Linda Boelens liet zich kronen tot NK Ereklasse tuigpaarden. Sandra Mollema en William Matthijssen raasden met hun zijspan wederom naar de Europese titel Grasbaan en behaalden ook de titel ONK. Bauke Mollema werd wereldkampioen en Europees kampioen met Oranje Mixed Relay. Wielrenners NWVG NK Clubs. Merel Barkman NK Judo plus 78 kg. Natascha Ausma NK Judo tot 78 kg. De teller staat nu op 62 titels! Groningse topsporters en supertalenten zullen in de rest van het jaar overigens flink aan de bak moeten nadat in 2018 maar liefst een recordaantal van 89 titels zijn binnen geharkt. En garde!


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.