Groningen Topsportstad!

Door: Jan A. Van der Veen

Groningse topsporters zijn goed bezig in hun jacht om het record van 37 titels in 2017 te overtreffen. In 126 dagen zijn al weer 29 titels binnen gesleept met als uitschieter Goud voor Suzanne Schulting op 1000 meter OS Zuid-Korea. En natuurlijk de Europese judotitel van Kim Polling.

Grootgrutter is schaatser Louis Hollaar met 3 hoofdprijzen: NK Junioren-A Allround, NK Afstanden Junioren 1500 meter en NK Afstanden Junioren 5000 meter. Marcel Bosker scheuvelde ook heel hard. Hij liet zich kronen tot NK Allround bij de grote jongens en pakte goud met Oranje op het EK Ploegachtervolging. Esmee Visser was ook door de dolle met Olympisch goud op de 5000 meter en goud op de 3000 meter EK Afstanden.

Dai Dai Ntab veroverde het NK Sprint. Sjoerd den Hertog pakte het eindklassement van de Marathon Cup. Daan Baks werd NK Afstanden Junioren-A 100 meter. Lycurgus pakte derde landstitel op rij. GIJS veroverde de titel in de Eerste divisie. Judoka's Jan Reijntjens, Tom Boneschansker, Marit Kamps werden NK o21.  Danaid Prinsen stond op het hoogste treedje NK Indoor 800 meter. Diezelfde eer viel Thomas van Laar te beurt ook op de 800 meter Indoor. Jorinde van Klinken behaalde met de kogel goud op het NK Indoor Junioren.

Jeroen Zoet veroverde met PSV de landstitel. Heike Verheul legde beslag op de nationale damtitel. Andrea Deelstra werd NK Veldlopen alsmede NK Halve marathon.

Donar veroverde voor de zesde maal in de historie de vaderlandse beker. Shuo Han Men liet zich kronen tot NK Tafeltennis. Melvin Twellaar roeide het rapst op het NK Skiff o23. Alexander Brouwer tot slot pakte goud op het European Masters Beach en viersterren World Tour Beach Huntington. Er zullen ongetwijfeld nog vele titels volgen. Op naar tenminste 50!


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.