Groningen Topsportstad!

Door: Jan A. Van der Veen

Wat een weekend! Groningse topsporters veroverden maar liefst zeven nationale titels en brachten Stad&Ommeland in vervoering. De goudhennetjes & haantjes zijn dubbelking Thijmen Kupers, Wendy Koolhaas, Giovanni Codrington, Danaid Prinsen, Sandra Mollema en William Matthijssen en Romano Hummel. De teller in Groningen Topsportstad 2017 staat nu al op 40 titels. Het prachtige record wordt in de resterende maanden ongetwijfeld nog scherper gesteld. In 2016 bedroeg de oogst 25 titels. Achteraf gezien dus een schamel gedoe. Het is zonneklaar dat Groningen op grond van prestaties een echte Topsportstad is.          

Thijmen Kupers voegde NK 800m en NK 1500m aan z'n imposante erelijst toe. In totaal bedraagt z'n oogst nu al 11 titels: 6x NK 800m Indoor, 4x NK 800m Outdoor en 1x NK 1500m Outdoor. Wendy Koolhaas bemachtigde haar vierde NK kogelslingeren op rij. Giovanni Codrington kon zich voor het eerst laten kronen tot NK 100m. Ook Danaid Prinsen beleefde een primeur met NK 800m. Andrea Deelstra triomfeerde op het NK veldlopen. Jorinde van Klinken behaalde op het NK Junioren titels kogelstoten en kogelslingeren. Acht titels dus voor atleten.             

Onze roeitoppers wilden niet achter blijven. Ook zij veroverden acht NK's. Sophie Souer deed het drie keer: skiff, dubbel-twee en dubbel-vier. Ymkje Clevering was goed voor goud in de twee-zonder en vier-zonder en nam met de vier-zonder ook plaats op de hoogste trede van het ereplatform op het EK u23 in Plovdiv. Sybren Visser en Nils Meijer pakten NK twee-zonder. Luuk Adema en Melvin Twellaar deden het met de dubbel-twee. En Just vd Endt en Damion Eigenberg roeiden naar goud in de dubbel-vier. 

Ook Groningse schaatstoppers bloeiden volop. Chris Huizinga behaalde op het WK der Junioren driemaal goud: allround, 5 km, ploegachtervolging. Lennart Velema won op NK Neo-senioren drie titels: 500, 1000 en 1500m. En Dai Dai Ntab prolongeerde zijn NK Supersprint via triomfen op de 100, 300 en 500m. Zeven titels dus voor onze scheuvellopers. De ijshockeybabes GIJS Racoons maakten hun favorietenrol helemaal waar met hun nationale titel.  

Onze zaalsporters lieten zich ook niet onbetuigd. Donar beleefde weer een prachtig seizoen met als bekroning de landstitel en beker. Lycurgus prolongeerde de landstitel. En Nic. behaalde het kampioenschap van hun Hoofdklasse. Roel Boomstra liet zich kronen tot Europees kampioen Rapid, mocht ook de bloemen in ontvangst nemen op het NK sneldammen en legde met Wouter Sipma en Hijken DTC beslag op de beker. Alexander Brouwer behaalde het NK indoorbeach. 

De snelheidsduivels beleefden ook prachtige tijden. Sandra Mollema en William Matthijssen prolongeerden hun EK in de zijspanklasse en pakten voorts het ONK. En Romano Hummel was ook op twee fronten niet af te stoppen. De jongeling werd ONK speedway en ONK Grasbaan. Louis Hollaar deed het ook on wheels. Hij veroverde het NK inlineskaten 300m bij de junioren. Sarel de Jong won goud bij het kickboksen op de World Games in Polen. Sidane Pontjodikromo behaalde in Hilversum het NK tennis t/m 18 jaar. Nu dus al 40 titels! Zal de teller in 2017 nog oplopen tot 45? Sport in Stad wenst alle prijsjagers heel veel plezier. Dan komen successen haast vanzelf. Forza!


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.