De sportwereld rond in een 11-tal vragen:Ronald Haan

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: eigen archief 

Hij is van 6 april 1971 en geboren in Niekerk. Van 1989 tot medio 2004 bivakkeerde Ronald Haan achtereenvolgens aan de Prinsesseweg en in de Onderduikerstraat in Stad. Sedert elf jaar huist hij met partner Loes Zuidema in Zuidhorn. Het setje heeft inmiddels twee kids: Felix (7) en Alex (4). Ook twee katten maken het landhuis onveilig. Boris en Steffi zijn vernoemd naar de tennislegendes Boris Becker en Steffi Graf. Ronald is drs. Economie en eigenaar van financieel dienstverlener Cicirrus in Stad. Cicirrus is latijn voor de strijdende haan. Hij heeft gevoetbald bij vv Niekerk en in de zaal bij de Bolster. Voorts tennist Ronald nog altijd bij Cream Crackers en speelt hij golf bij de Noord Nederlandse Golf&Country Club te Glimmen. 

Wat is voor jou het meest indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De Europa Cupwedstrijden van de FC in het Oosterpark tegen Atletico Madrid en Inter Milan. Ik was er bij met m’n pa Jan. Het waren geweldige feesten en twee overwinningen. FC had toen een fantastisch elftal. Erwin Koeman was m’n held. Hoe hij het team op sleeptouw nam was ongekend. Sleuren en zuigen op het middenveld, fenomenaal. 

Leukste sport om naar te kijken? 
Ik kies toch voor basketbal. Altijd actie en reactie, veel snelheid en altijd veel vertier op en rond de tribunes. En het mooie is dat een wedstrijd zo kan omdraaien. Een voorsprong of achterstand van vijftien punten zegt soms helemaal niks.

Leukste sport om te doen?
Dat is nu duidelijk tennis. Ik wil altijd winnen en daar heb ik zo m’n foefjes voor. Ik ben specialist in slice en m’n backhandje is wel aardig. Ik heb m’n job goed gedaan als een tegenstander na afloop zegt, ik heb nog nooit zo slecht gespeeld als vandaag. Dan zeg ik vaak, dan moet je nu maar snel naar je moeder. En dan ga ik met m’n kameraden aan het bier.

Favoriete sporter aller tijden?
De Hand van God oftewel Pluisje oftewel Maradona. Hij maakte eigenlijk in z’n eentje in 1986 Argentinië wereldkampioen. De rest was niet veel soeps. Tegen Engeland sloeg hij eerst de bal er met een hand in en scoorde daarna via een fantastische solo langs een mannetje of zeven. In de finale wonnen ze met 3-2 van Duitsland. Maradona heeft feitelijk ook in z’n uppie Napoli kampioen gemaakt. Hij was misschien wel de beste voetballer ter wereld, maar hij spoorde verder voor geen meter.

Beste sportprogramma op televisie?
Ik kijk nu nog zo veel mogelijk naar die Sportschau. Vroeger keek ik wekelijks. Fantastisch programma. M’n favoriete club was Borussia Mönchengladbach met Gunther Netzer, Wolfgangs Kleff, Herbert Wimmer, Jupp Heynkes, Alan Simonsen en Rainer Bonhof. Ze speelden in twee wedstrijden finale UEFA Cup tegen FC Twente. In Duitsland werd het 1-1 en toen dachten ze bij Twente, we gaan ze pakken. Twente met de Duitser Volkmar Gross op goal en met Epi Drost, Theo Pahlplatz, Willem de Vries, Eddy Achterberg en Jan Jeuring werd weggevaagd. Twente ging namelijk volop aanvallen met desastreuze gevolgen. Borussia counterde vijf keer razendsnel. Eindstand 0-5.

Beste sportboek?
De Europese Droom oftewel Met FC Groningen de grens over. Dat hebben Nico Swart, Bas Dolle en Bas Kammenga fantastisch in elkaar gezet. Een uitvoerig en gedetailleerd naslagwerk van al die Europa Cupavonturen van de FC. Het is een aanradertje voor iedereen, van jong tot oud.

Teamsport of individuele sport?
Ik kies nu voor individueel, tennis en golf. Maar heb met teams ook veel lol gehad. We speelden eens met de Bolster in Winschoten in de zaal tegen het roemruchte WMC. Die lui stonden bovenaan, maar wij gingen die avond helemaal los. Ze riepen steeds, pak die dikke en die ouwe. Die dikke dat was ik, die ouwe was Wolter. We wonnen met 8-4. Die dikke en die ouwe maakten elk vier doelpunten. Het was historisch.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
De drie Olympische schaatstitels van Marianne Timmer in 1996 in Nagano en in 2006 in Turijn. Die 1500 meter in Nagano was natuurlijk onverwachts. Eigenlijk kon Marianne helemaal geen 1500 meter rijden. Ik hoorde die gouden race via de radio. Heb toen m’n auto aan de kant gezet. Ik moest daarna helemaal bijkomen. Ik ging in die tijd ook naar veel wedstrijden kijken met marathonschaatser Koeno Mulder. Zelf won hij nooit, maar Koeno kwam wel altijd over de finish. In de VW Caddy van Koeno hebben we NK’s, EK’s en WK’s bezocht. Het was een prachtige periode in m’n leven. Nu volg ik alles op tv.

Beste sportcommentator?
Theo Reitsma. Hij trok me door z’n deskundig commentaar altijd helemaal in wedstrijden. En hij had altijd iets toe te voegen aan de beelden. Eigenlijk maakte hij het geheel nog weer een stuk groter. Toen Powell op de Olympische Spelen verrassend bij het verspringen Carl Lewis versloeg zei Theo gortdroog, 1. Powell. 2. Lewis. Dit was het verspringen. Machtig mooi.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Sportcentrum Kardinge met afstand. Een multifunctioneel gebeuren met ondermeer schaatsen, ijshockey, shorttrack, kunstrijden, tennis, zwemmen, basketbal. Een pareltje voor de stad.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Marianne Timmer. Ze is natuurlijk, plat gezegd, nog steeds een lekker wijf. Ik zou graag van alles willen weten over haar formidabele prestaties, maar ook over tegenvallers. En hoe het met haar nu gaat als coach en hoe ze haar toekomst ziet. Door Marianne ben ik vroeger anders naar schaatsen gaan kijken. Van die Oost-Duitse meiden werd ik toentertijd echt niet vrolijk.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.