Open brief aan Arjen Robben

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: (c) Jan Kanning

Deze open brief werd gepubliceerd op 12 oktober 2017!         

Waarde voetbalvriend.        

Nog eenmaal trok je alle registers open. Onder jouw bezielende leiding en nimmer aflatende inzet speelde Oranje met name voor rust Zweden helemaal groggy. Je dribbels, spelinzicht en scorend vermogen kwamen honderd procent tot wasdom. Met het verzilveren van een pennel en een subliem schot in de kruising nam je op fraaie wijze afscheid van je weergaloze carriere in het shirt en broekie van Oranje. Het was fascinerend om de zoon van Stad en Ommeland bezig te zien. Ja, ik weet het dondersgoed: het WK is niet gehaald. Het doet evenwel geen afbreuk aan je veertienjarige loopbaan in Oranje. Ik heb nog wel een vraag. Wie heeft jou op superscherp gezet? Was het Dick Advocaat? Was het z'n in de kleedkamer filmende assistent Ruud Gullit? Was het vader Hans? Was het vrouwlief Bernadien? Waren het de kids? Of kwam het louter uit jezelf? Hoe het ook zij, het was toppietop.               

Tijdens de match dwaalden m'n gedachten af naar vroeger toen je nog een jonkie was van zestien. Er was me ter ore gekomen dat je je debuut zou maken in het eerste elftal van FC Groningen. Ik maakte met vader Hans de afspraak dat ik jou en hem na de vrijdagtraining in het Oosterpark op camera mocht interviewen. De leiding van ons aller FC wilde het niet laten gebeuren. Je pa en jij hadden er maling aan en kwamen vrolijk opdraven onder het motto: afspraak is afspraak. Ik ben het nimmer vergeten. Twee jaar eerder kwam m'n jongste zoon Floris opgewonden thuis na z'n tennismatches bij Cream Crackers. Z'n eerste partij was verdaagd. Hij nam om de tijd te doden een kijkje bij de jeugd van de FC. Floris had een fenomeen in de dop zien voetballen. Een klein blond kereltje luisterend naar de naam Arjen Robben. Je legde 'tegenstanders' weergaloos in de luren en maakte vijf goals. Floris heeft het er nog regelmatig over.               

Ooit heb ik me tegenover jou en je familie vreselijk geschaamd. Via pa Hans had ik met jou een afspraak geregeld voor een interview voor RTV Noord. Er was weer eens een EK op komst en jij was even tussendoor een dagje bij je ouders in Bedum. Ik betrad de woning en trof jou staand aan bij de grote tafel in het gezelschap van een lieftallige blonde lady. Ik verkeerde in de veronderstelling dat het je turnende zus Vivian was. Gaf de lady een hand en zei: 'Moi Vivian, leuk om je te zien'. Je keek me even link aan en nam vervolgens onverstoorbaar het woord. 'Nee Jan dit is Bernadien m'n vriendin'. Ik kromp ineen, bood m'n excuses aan en was gode zij de heere nog bij machte om een aanvaardbaar interview te maken en jij vond het hele gebeuren achteraf toch wel geinig.                                  

Terug naar je afscheid van Oranje. Het was aandoenlijk om je complete familie op de tribune te aanschouwen en naderhand de kids op het veld te zien aan de hand van pa. Ook ontroerend vond ik jouw knuffelpartij met Andreas Granqvist, je collega-captain en net als jij oud-speler van FC Groningen. En ontroerend was het klaterend applaus van de fans en de spreekkoren 'Arjen Robben bedankt'. Het was in allerlei opzichten dus al met al een memorabel avondje. Ook top dat je door je twee goals legendarische figuren als Faas Wilkes en Ruud van Nistelrooy voorbij bent gestoken op de topschuttersranglijst van Oranje aller tijden. 37 goals in 96 optredens is voor een vleugelflitser imponerend. Voor mij ben je nummer drie in de pikorde van Nederlandse aanvallers aller tijden na de legendes Johan Cruijff en Marco van Basten. Jij bent van het drietal de enige die nog actief bezig is.           

Je gaat je nu volledig richten op je job bij je feitelijke werkgever Bayern Munchen. Je contract loopt aan het eind van het seizoen af, maar je hebt al aangegeven nog zo lang mogelijk topvoetbal te willen bedrijven. Prima toch. Als lijf, leden en geest okay zijn waarom niet? Ooit zul je terugkeren naar Stad en Ommeland. Een mooi landhuis in Stad is al in aanbouw. Bij FC Groningen ben je in elk geval hartelijk welkom in wat voor functie ook. En wat zou het prachtig zijn als gemeente en provincie Groningen jou zouden willen benoemen tot ambassadeur van de mooiste Stad en mooiste provincie van ons land.            

Hartelijk welkom en groetjes Jan A. Van der Veen


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.